Светлана Спајић – Глас „који с анђелима збори“

Глас „који с анђелима збори“

1
Давних година, на путу од Цетиња ка Подгорици (тридесетак километара) нас петоро у жутом голфу дизелашу, спороходном и посвећеном, причајући о „пролазности живота“ и појању које живот значи, на том релативно кратком путу, пропутовали смо, безмало пола света – од Сирије, до Далеког Истока Русије вођени сплетом песама тих поднебља и гласом „који с анђелима збори“ сестре наше Цоке – Светлане Спајић. Како је песма одмицала, а Подгорица се ближила ја сам возио све спорије и спорије, јер када стигнемо, појању је крај. Путовали смо ми тада, мили моји, брат брату добра два сата и више , све у нади да ће путовање бити вечно и појање с њим. Ни слутио нисам колико је та жеља свих нас била реална. То путовање, ево траје и данас, а Подгорица и Цетиње и пут међу њима, буде у срцу сећање на нестварно. Жива нам била драга Цоко и Бог ти дао свако добро, јер умножи талант Господњи који ти је поверен. На многаја љета !!!

2

Светлана Спајић — биографија

3

Светлана Спајић (р. 19. августа 1971. у Лозници, Србија) је традиционална певачица, извођач, педагог, културни активиста и преводилац. Најпознатија је по свом извођењу српске народне музике, али и по сарадњи са светским уметницима попут Марине Абрамовић и Роберта Вилсона.

Певала је у групама „Паганке“, „Моба“, „Дрина“, „New Ritual Group“, „Жегар живи“, Пјевачка дружина Светлане Спајић и другим.

Сарадник је Међународне културне мреже „Пројекта Растко“ од оснивања 1997, „Радио Светигоре“ и других културних установа. Аутор је емисија посвећених традиционалној култури.

Образовање

Завршила је Филолошки факултет у Београду (одсек за енглески и немачки језик и књижевност), као и Међународну школу холокауста на институту Јад Вашем у Јерусалиму, Израел.

Каријера

Од 1993. посвећена је неговању и очувању српске традиционалне културе сакупљајући и учећи на терену, од изворних певача најстарије генерације. Њен репертоар српске архаике из свих крајева („од Книнске до Неготинске Крајине“) обухвата и најстарије традиционалне певачке облике из Подриња, попут песама „на глас“, канталица и песама „на бас“.

Са двадесет четири године изабрана је у Солуну као најмлађи члан у елитни Интербалкански традиционални ансамбл састављен од најбољих традиционалних уметника Балкана (Солун, Први међубалкански фестивал културе, 1995).

Учествовала је у домаћим и интернационалним музичким и позоришним пројектима и наступала са светски познатим вокалним уметницима и музичарима: Јанка Рупкина, Стела Чивеше, Домна Самиу, Саинко Намчилак, „Балкан Бит Бокс“, Ентони Хегарти…

Концерте и предавања држала је у престижним иностраним концертним холовима, фестивалима и институцијама: WOMAD, WOMEX, Концертгебау (Амстердам), Концертхаус (Беч), „Театро Реал“ (Мадрид), „Дом“ (Москва), Музеј модерне уметности  (Њујорк), Јад Вашем (Јерусалим), Гротовски институт (Вроцлав), Музеј савремене уметности (Лос Анђелес)…

Дуги низ година сарађује са композитором и инструменталистом Борисом Ковачем и члан је његовог камерног састава „New Ritual Group“.

Учествује у пројектима чувене светске уметнице Марине Абрамовић, а 2011. године ангажована је на позоришном пројекту „Живот и смрт Марине Абрамовић“ еминентног режисера Роберта Вилсона.

4


Одабрана дискографија

 • Под Озреном свиралица свирасрпска традиција са Озрена (DVD), Културно уметничко друштво Озрен, Добој, 2011.
 • „Žegar živi“, Žegar živi, „Cloudvalley“, London, 2008.
 • Светлана Спајић и група „Бело платно“. Косово и Метохија, лице Европе, мултимедијални диск и аудио диск са музиком, „Типон“, „ТИА Јанус“, 2006. и „Светигора“, 2008.
 • Разни извођачи, Serbia Sounds Global, vol. 1, 2, 3, 4, компилације, (B92, 2000, 2002, 2004, 2008).
 • „Extended Europe“, Live in Vienna, Salon Elise – Vienna, 2002.
 • Разни извођачи, Песме изнад Истока и Запада, ПГП РТС, 2000.
 • Група „Дрина“, Жива Вода (традиционално српско певање), „Светигора“, 2000.
 • Група „Моба“. Приони Мобо, „Биљег“, 1994.

Гостовања на музичким албумима

 • Boris Kovač, Anamnesis, „Long Arms Records“, Moscow, 2010.
 • „Balkan Beat Box“, Blue Eyed Black Boy, „Crammed“, 2010.

Позоришне представе (као аутор музике и извођач):

 • The Life and Death of Marina Abramovic, режија Robert Wilson, Манчестерски интернационални фестивал „Театро Реал“, 2011/2012.
 • Последња пловидба, режија Небојша Брадић, Дунавски фестивал, Бeоград, 2011.
 • Harta, „Wrong Movement Ensemble“, Војни музеј, Атина, 2008.

Признања и награде

 • За свој допринос у очувању традиције и духовног блага Срба из Крајине одликована је 2010. највишим признањем крајишких Срба, Прстеном умјетничког братства манастира Крка.
 • Албум Жегар Живи („Cloudvalley“, London, 2008) који је снимила са Србима-повратницима у Далмацији уврштен је у петнаест најбољих светских издања у 2008. на „World Music European Charts“ и добио оцену једног од најважнијих етномузиколошких подухвата у последњих петнаест година на територији бивше Југославије.

Спољне везе

5

6
7
8
9
10
11
12Л

12Д
13

14
15
16
17

На Растку објављено: 2012-02-09
Датум последње измене: 2012-02-09 01:29:49
Текст и фотографије су доступне под лиценцом Creative Commonshttp://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/deed.sr • Ауторство – Делити под истим условима 3.0 Unported (CC-BY-3.0-RS)
Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s